Santuari Penyu Cherating

Perkampungan nelayan, Cherating, yang terletak nun di pantai timur Semenanjung Malaysia adalah sebuah pusat peranginan yang terkenal dengan keindahan alam semula jadinya. Lokasinya yang terletak berhampiran dengan sempadan negeri Terengganu juga menjadi salah satu faktor yang menarik ramai pengunjung untuk ke sini.

Santuari Penyu Cherating, membolehkan pengunjung yang datang ke sini dapat melihat penyu-penyu yang comel. Dengan keluasa yang agak terhad, kunjungan ke sini mengambil masa yang sekejap sahaja namun pasti akan memberi pengalaman baharu kepada pengunjung. Keseronokan pengunjung terutama kanak-kanak yang teruja apabila melihat anak-anak penyu pasti menceriakan suasana.  

Banyak info berkaitan haiwan ini yang boleh diperolehi di dalam galeri penerangan. Keseronokan dan kegembiraan pasti dapat dirasai apabila dapat melihat sendiri keunikan pada waktu anak-anak penyu baru menetas. 

Santuari Penyu Cherating beroperasi pada Selasa hingga Ahad bermula jam 930 pagi hingga 430 petang dan tiada bayaran yang dikenakan. Terletak di KM 45, Jalan Kuantan-Kemaman pasti memberikan pengalaman baharu buat pengunjung. 

Tarikh Kemaskini: 31/07/2018 14:07:41

Halaman ini sudah dipaparkan sebanyak 855 kali.


Kembali ke Atas